Kennisbank

WEB is verantwoordelijk voor de levering van schoon drinkwater en betrouwbare elektriciteit op Bonaire. We waken volgens vaste procedures over uw gezondheid en veiligheid. We werken hard aan leveringszekerheid, duurzaamheid en betaalbaarheid.

Maar onze verantwoordelijkheid stopt bij uw meter. WEB kijkt niet achter uw voordeur.

U bent zelf verantwoordelijk voor gezond en veilig gebruik van uw installaties voor water, afvalwater en elektriciteit. Ook kunt u zelf veel doen om te besparen op water en elektriciteit. Het is duurzaam en het scheelt u geld.  

In deze rubriek informeren we u graag over gezondheid, veiligheid en risicopreventie. Ook  geven we handige praktische bespaartips.

Hidden

Hidden

Elektriciteit en veiligheid

WEB is verantwoordelijk voor de veilige levering van elektriciteit. Voor veilig gebruik van elektriciteit bent u zelf verantwoordelijk.

Belangrijk!
Laat werkzaamheden aan uw elektrische installatie bij voorkeur uitvoeren door een geregistreerde installateur. Laat anders gedaan werk in elk geval controleren. Zo voorkomt u problemen en gevaarlijke situaties.

De geregistreerde installateur is een specialist die het werk van een elektricien of van u zelf volgens vastgestelde normen inspecteert en beoordeelt. Een lijst met geregistreerde installateurs vindt u hier.

Download onze folder Veiligheid (pdf). Of lees de tips hieronder.

Hidden

Hidden

Weet wat u koopt

Elektrische apparaten worden zo veilig mogelijk gemaakt.  Ze moeten aan diverse internationale standaarden voldoen. Maar er zijn ook inferieure apparaten op de markt.

Weet wat u koopt!

Tips

  • Let bij de aanschaf op keurmerken: die garanderen dat de veiligheid door een onafhankelijk instituut is gecontroleerd.
  • Koop bij voorkeur apparaten met snoeren en stekkers met aarding. [link naar >> Aarding] Een geaarde stekker heeft inkepingen waarin metalen strippen liggen (het Europese systeem), of heeft drie pinnen (het Amerikaanse systeem).
  • Nog beter zijn dubbel geïsoleerde apparaten. Dankzij een extra geïsoleerd omhulsel komen ze bij defecten niet onder stroom te staan. Deze apparaten herkent u aan een icoontje van twee vierkanten in elkaar.

 

Weet wat u doet

Al koopt u de beste apparaten, bedrading, snoeren, stekkers en stopcontacten: onzorgvuldig gebruik leidt tot onveilige situaties. De twee bekendste zijn overbelasting en kortsluiting. Ze komen helaas nog veel voor.

Weet wat u doet!

Overbelasting en kortsluiting
Overbelasting ontstaat doordat er teveel elektrische apparaten tegelijk aanstaan. De elektriciteitsdraden worden dan te warm. De isolatie smelt en er ontstaat kortsluiting.

Kortsluiting kan ook ontstaan als een apparaat of een snoer beschadigd is. De koperen kernen van de elektriciteitsdraden komen dan met elkaar in contact. Dat geeft een zeer grote stroomsterkte. De bedrading raakt oververhit en de isolatie smelt.

Bij kortsluiting wordt in uw meterkast de elektriciteit uitgeschakeld. Er brandt een zekering (‘stop’) door, of er slaat een groepsschakelaar om. In ernstiger gevallen slaat de aardlekschakelaar om. U zit geheel of gedeeltelijk zonder stroom tot de oorzaak van de kortsluiting is weggenomen.

Tips

Apparaten

  • Laat niet te veel apparaten tegelijk werken. Het gaat dan om ‘stroomslurpers’ als wasmachine, airco, koelkast, elektrische droger, vaatwasser of stofzuiger.
  • Sluit niet te veel apparaten op één stopcontact aan.
  • Sluit per groep in uw meterkast niet meer dan 1200 Watt aan. Op uw apparatuur of in de gebruiksaanwijzing kunt u zien hoeveel Watt een apparaat gebruikt. Raadpleeg bij twijfel een geregistreerd installateur.
  • Houd u altijd aan de gebruiksaanwijzing van elektrische apparaten.

Stekkers en snoeren

  • Controleer de isolatie van elektrische snoeren. Vooral bij de stekker raakt de isolatie vaak beschadigd. Monteer de stekker opnieuw, of vervang het apparaat.
  • Pak altijd de stekker vast als u hem uit het stopcontact haalt. Trek niet aan het snoer, want dan kan de isolatie beschadigd raken.
  • Leg geen snoeren ‘klem’, bijvoorbeeld onder een deur of vloerbedekking. Zorg ook dat snoeren helemaal zijn uitgerold, elkaar niet raken en niet verward zijn. Zo voorkomt u oververhitting en slijtage die kortsluiting veroorzaken.
  • Bevestig elektriciteitssnoeren nooit met spijkers of nietjes. Er zijn speciale kabelklemmen of -beugels te koop om snoeren veilig te monteren.
  • Gebruik snoeren niet om iets aan op te hangen.

Gebruik niet meer dan één verlengsnoer tussen een apparaat en het stopcontact. Hoe meer snoeren, hoe groter de kans dat ze verward raken. Ook kunt u ongemerkt teveel apparaten aansluiten als u verlengsnoeren koppelt.

Zorg voor aarding

Goede aarding is belangrijk voor uw veiligheid. Laat uw elektrische installatie aarden en laat een aardlekschakelaar in uw meterkast plaatsen. Koop bij voorkeur apparaten met snoeren en stekkers met aarding. Maar wat is aarding eigenlijk?

Aardsluiting
Aarding houdt in dat in dat er een extra elektriciteitsdraad is die ongewenste spanning afvoert via de aarde. Als dat gebeurt, is er sprake van een zogenaamde ‘aardsluiting’. In uw meterkast wordt de elektriciteit uitgeschakeld. Er slaat een stop door, of een groepsschakelaar of de aardlekschakelaar slaat om.

Onweer
Als de bliksem inslaat, kunnen uw elektrische apparaten beschadigd raken. Maar als uw elektrische installatie goed is geaard, slaat bij een blikseminslag de aardlekschakelaar om. De elektriciteit wordt uitgeschakeld. Zo wordt schade voorkomen.

Apparaten
Aarding is heel belangrijk bij apparaten met een metalen behuizing, zoals wasmachines. Als een snoer of stekker versleten is of losraakt, kan de toevoerdraad van de elektriciteit contact maken met het metaal. Het apparaat komt dan onder stroom te staan. Aardsluiting voorkomt dit: de elektriciteit wordt uitgeschakeld doordat in uw meterkast een stop doorslaat, of een groepsschakelaar of de aardlekschakelaar omslaat.

Pas op!
Als de aardedraad loszit of ontbreekt, blijven uw apparaten gewoon werken. Daardoor wordt ondeugdelijke aarding vaak pas ontdekt als het fout gaat: de elektriciteit wordt niet afgevoerd maar zet het apparaat onder spanning.

Levensgevaarlijk
Als een apparaat onder stroom staat kan er brand ontstaan, of kan de gebruiker onder stroom komen te staan. Dat is levensgevaarlijk. Denk ook hieraan: vocht is een goede geleider van elektriciteit is. Wees dus extra voorzichtig in vochtige ruimten zoals de badkamer en de keuken.

Bescherm uzelf, zorg voor aarding!

Tips

  • Vraag een geregistreerd installateur om uw elektrische installatie te inspecteren of te installeren. Onder installatie valt ook de aansluiting van apparatuur.
  • Pas op met vocht. Plaats geen drankjes of een vaas met bloemen op, of direct naast, elektrische apparaten.
  • Gebruik bij voorkeur apparaten met geaarde snoeren en stekkers. Sluit die alleen aan op geaarde stopcontacten.

Let op!: in vochtige ruimten zoals badkamer en keuken zijn geaarde stopcontacten en stekkers verplicht.

Denk om de kinderen

Kinderen zijn nieuwsgierig en bewegelijk. Dat maakt veilige elektriciteit extra belangrijk. Met maar een paar maatregelen kunt u ongelukken en gevaarlijke situaties voorkomen: maak stopcontacten kindveilig, zorg voor goed geïsoleerde snoeren en stekkers, en werk snoeren weg of bevestig ze goed.

Denk om de kinderen!

Tips

  • Koop kindveilige stopcontacten. Ze hebben plaatjes die de openingen van het stopcontact afdekken. De plaatjes gaan alleen opzij als u met de stekker precies even hard op beide openingen drukt. Voor u is dat een handigheidje, voor een kind is het zeer moeilijk.
  • U kunt ook uw bestaande stopcontacten afdekken. Daarvoor zijn losse afdekplaatjes te koop. Let op: de plaatjes zijn verschillend voor geaarde en ongeaarde stopcontacten! U plakt of klemt het plaatje in het stopcontact. Door een veermechanisme zijn de openingen van het stopcontact niet zichtbaar als u het niet gebruikt.
  • Haal de stekkers na gebruik van uw apparatuur uit de stopcontacten, zodat de afdekplaatjes op de veilige stand staan.
  • Controleer de isolatie van snoeren en stekkers regelmatig. Een kind weet niet wat slechte isolatie is en zal een snoer gewoon beetpakken. Het kan dan een stroomstoot krijgen.
  • Werk elektriciteitssnoeren zo veel mogelijk weg. Uw kind kan er over struikelen of er in verstrikt raken. Leg de snoeren langs muren en achter meubels langs.
  • Gebruik bij voorkeur een kabelgoot. Een andere mogelijkheid is om snoeren vast te zetten met kabelclips.
  • Laat geen snoeren op kinderhoogte hangen: dat is een uitnodiging om er mee te gaan spelen.

Legionella

Legionella is een bacteriesoort die een besmetting van het drinkwater kan veroorzaken. WEB doet er alles aan om legionellabesmetting te voorkomen. Ook zijn er maatregelen die u zelf moet nemen. Legionella is een zaak van ons allen.

Download onze folder Legionella (pdf). Of lees de informatie hieronder.

Hidden

Hidden

Wat is legionella?

Legionella komt overal voor waar het vochtig is, in de bodem en in het water. Legionellabacteriën zijn net zo onvermijdelijk als alle andere bacteriesoorten. Ook op Bonaire is er legionella in het drinkwater. De aantallen zijn zo klein dat de bacterie geen gevaar vormt.

 

Legionellabacteriën groeien in water met een temperatuur tussen 20 en 50 graden Celcius (68 en 122 graden Fahrenheit). Er zijn 14 typen legionellabacteriën die allemaal voorkomen in het drinkwater.

 

Als het water stilstaat vermenigvuldigen legionellabacteriën zich heel snel. Dat gebeurt als er een zogenaamde ‘biofilm’ is – een dun laagje micro-organismen op oppervlakken die in contact zijn met het water.

Wat is veteranenziekte?

De legionellabacterie veroorzaakt een longontsteking die ‘veteranenziekte’ wordt genoemd.

De naam is afkomstig van de eerste erkende uitbraak, onder legerveteranen in de Verenigde Staten in 1976.

Veteranenziekte moet zo snel mogelijk behandeld worden met antibiotica. Er is ook een lichtere vorm, de legionellagriep (Pontiac fever). Deze infectie verloopt als een ‘gewone’ griep en kan zonder behandeling over gaan.

Hoe raken mensen besmet?

Besmetting gebeurt via aerosolen, een nevel van kleine waterdruppels. Denk aan een douche, bubbelbad, stoombad of een fontein. Via besmette aerosolen die u inademt komt legionella in de luchtwegen terecht. Het kan dan een infectie veroorzaken. Mensen worden niet ziek van het drinken van besmet water. Legionella is niet van mens op mens overdraagbaar.

Wie loopt het meeste risico om ziek te worden?

De meerderheid van mensen die besmet raken met legionella ontwikkelt geen veteranenziekte. Groepen met een verhoogd risico om ziek te worden zijn: mensen vanaf middelbare leeftijd, rokers, zware drinkers, en mensen met een lage weerstand door ziekte of ouderdom.

Hoe verloopt de ziekte?

De tijd tussen een besmetting en ziek worden ligt tussen de 2 en 18 dagen. Symptomen zijn hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, hoge koorts, hoesten en kortademigheid. Veteranenziekte moet zo snel mogelijk behandeld worden met antibiotica. De lichtere vorm, legionellagriep, gaat meestal vanzelf over.

Wat moet ik zelf doen?

Er bestaat geen vaccin tegen veteranenziekte. Let op het volgende om het risico van legionella te beperken:

  • Het belangrijkste is dat water in leidingen en afvoeren in gebouwen en tuinen niet te lang stil staat. Vuistregel: niet langer dan 7 dagen.
  • Zorg voor regelmatig gebruik van alle kranen, douches, wc’s en eventuele sproeisystemen. Spoel leidingen en afvoeren goed door als ze langer dan 7 dagen niet zijn gebruikt. Laat tuinslangen na gebruik goed leeg lopen.
  • Maak bubbelbad, jacuzzi en luchtbevochtigers goed schoon volgens de gebruiksaanwijzing. Ontkalk douches regelmatig.
  • Stel boilers goed af: minstens 60 graden Celsius (140 graden Fahrenheit).
  • Gebruikt iemand een apneu apparaat? Denk er dan aan dat het waterreservoir gevuld moet worden met afgekoeld gekookt water. Het water moet dagelijks worden ververst. Het masker moet dagelijks worden gereinigd. Het reservoir moet wekelijks worden gereinigd en ontsmet.

Wees alert! Heeft het water een vreemde geur, een afwijkende kleur of is het troebel? Dan kan er wat aan de hand zijn.

Wat doet WEB?

Halfjaarlijks onderzoek
WEB is wettelijk verplicht het drinkwater halfjaarlijks te onderzoeken op legionella. We nemen monsters van het hele productie- en distributienet, inclusief de reservoirs. De watermonsters worden bacteriologisch en chemisch geanalyseerd. Als er legionella wordt aangetroffen boven de norm van 100 kolonievormende eenheden per liter (100 kve/l), neemt WEB maatregelen. De leiding wordt gespoeld en zo nodig gedesinfecteerd. Is er tussentijds een vermoeden van een besmetting, dan wordt het water meteen onderzocht.

Meldingsplicht en informatieplicht
WEB is wettelijk verplicht een besmetting te melden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T) en bij de mensen in de omgeving die mogelijk getroffen zijn. Ook moet WEB de samenleving bewust maken van de gevaren van legionella en voorlichting geven hoe de risico’s van besmetting verkleind kunnen worden.

Preventie
WEB neemt preventie serieus. Informatie over legionella – en vooral: het voorkomen van legionellabesmetting – verspreiden wij ook via een brochure, onze Facebookpagina en radio- en televisieboodschappen. Ook preventie is een zaak van ons allen!

Informatie voor bedrijven en instellingen

De meeste bedrijven en instellingen hebben een collectieve drinkwaterinstallatie. Die wordt door allerlei mensen gebruikt. De eigenaar van een gebouw is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het water, vanaf de watermeter tot de tappunten. De eigenaar heeft een wettelijke zorgplicht: de gezondheid van gebruikers van het water mag niet in gevaar komen.

Risicoanalyse en beheersplan
De eigenaren van collectieve drinkwaterinstallaties zijn wettelijk verplicht een legionellarisicoanalyse en een beheersplan te hebben. Exploitanten kunnen de risicoanalyse en het beheersplan zelf opstellen of dit uitbesteden aan de installateur van de installatie of aan een gespecialiseerd bedrijf.

Monstername en analyse
WEB heeft de verplichting het productie- en distributienet halfjaarlijks te onderzoeken op legionella. Vanaf de watermeter zijn exploitanten zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van het water in hun leidingnet. WEB adviseert daarom waterinstallaties halfjaarlijks te laten onderzoeken op legionella. Dit onderzoek kan worden gedaan door Bonlab.

Drip niet met de septic tank

WEB wordt regelmatig geconfronteerd met drinkwatervervuiling door een kruisverbinding. Dit is een illegale verbinding tussen de drinkwaterinstallatie en de septic tank om de tuin te drippen. Het lijkt een mooie kostenbesparing. Maar u speelt met uw gezondheid – en die van anderen!

We leggen u graag de gezondheidsrisico’s uit. Ook wijzen u er nadrukkelijk op dat kruisverbindingen verboden zijn.

Download onze folder Cross connection? Nee! (pdf). Of lees de informatie hieronder.

Hidden

Hidden

Wat is een kruisverbinding?

Een kruisverbinding is een verbinding tussen de drinkwaterinstallatie en de septic tank. Daarmee kan water uit de septic tank worden gebruikt om de tuin te drippen. Maar water uit uw septic tank is ongezuiverd rioolwater. Afvalwater dus. Dat is een gevaar voor de volksgezondheid.

Bekijk de animatie over Cross connection.

Er is een grote kans dat een kruisverbinding een besmetting van het drinkwater veroorzaakt. Niet alleen in uw eigen drinkwaterinstallatie, ook in het waterleidingnet. Er kan terugstroom ontstaan, zogenaamde ‘backflow’, van uw afvoersysteem naar uw drinkwatersysteem.

Wat is backflow?

Kent u hem nog, de ‘wet van de communicerende vaten’? Als twee vaten verbonden zijn, zal de vloeistof in allebei de vaten even hoog gaan staan. Daalt het peil (de druk) in het ene vat – uw septic tank, dan zal er water overvloeien uit het andere vat – uw drinkwaterinstallatie.

Dat is ook de bedoeling. Maar helaas: het omgekeerde gebeurt net zo makkelijk. Zonder dat u het merkt. De druk in uw septic tank wordt hoger dan de druk in uw drinkwaterinstallatie. Dan vloeit er rioolwater terug in uw drinkwater. Dat is backflow.

Hoe veroorzaakt backflow verontreiniging?

Hoe kan de druk in uw afvoersysteem hoger worden dan in uw drinkwatersysteem? Er zijn verschillende oorzaken: hoogteverschillen, gebruik van een pomp, of intensief gebruik van de afvoer. De backflow die dan ontstaat, verontreinigt uw drinkwater.

Deze verontreiniging kan in het waterleidingnet belanden. Want de druk in het waterleidingnet kan lager zijn dan de druk in uw drinkwatersysteem. Dat komt vaker voor dan u misschien denkt. Drukverschillen treden vrij makkelijk op. Onder andere bij onderhoudswerkzaamheden, afsluitingen, of als er ineens veel water nodig is, zoals bij brand blussen.

Elke kruisverbinding is een gezondheidsrisico!

Elke verbinding tussen septic tank en drinkwaterinstallatie is een risico voor de volksgezondheid. Daarom is volgens onze Algemene Voorwaarden 1992 de verbinding van de drinkwaterinstallatie met enige andere watervoorziening niet toegestaan.

WEB controleert steekproefsgewijs op kruisverbindingen. Overtreders worden afgesloten en krijgen een boete. Ook de reinigingskosten en eventuele reparatie- en schadekosten worden op de overtreders verhaald.

Let’s do it together

WEB is verantwoordelijk voor de distributie van schoon drinkwater op Bonaire. Neemt u uw verantwoordelijkheid?

Voorkom dat u een vervuiler wordt: houd uw septic tank en uw drinkwaterinstallatie strikt gescheiden. Houd ons drinkwater schoon, voor uw eigen en andermans gezondheid!

Water besparen

Wist u dat we per persoon ongeveer 125 liter drinkwater per dag verbruiken? Er zijn allerlei manieren om water te besparen. Eén minuut korter douchen betekent al gauw vijf kubieke meter minder waterverbruik. Dat bespaart u tientallen dollars per jaar. De wc is goed voor zo’n 30 procent van ons totale watergebruik. Met een spaarknop op de spoelbak vermindert u het verbruik met ca. 23 kubieke meter water.

Verantwoord omgaan met drinkwater is beter voor het milieu. Het scheelt ook in uw portemonnee!

Download onze folder Besparen (pdf). Of lees de tips hieronder.

Hidden

Hidden

Tips in huis

WC

  • Stel de vlotter van de stortbak zo af dat het waterreservoir niet volledig volloopt.
  • Kunt u de vlotter niet afstellen? Leg dan een volle 2 literfles in de stortbak (niet aan de kant van de vlotter). Het reservoir loopt dan minder vol.
  • Koop een waterbesparende wc knop.
  • Let op of uw wc na het spoelen niet blijft doorlopen. Dit kan 25 liter per uur kosten, ofwel 219.000 liter water per jaar!

 

Hygiëne

  • Gebruik een douchetimer. Zo bent u zich ervan bewust hoe lang u doucht.
  • Sluit de kraan tijdens inzepen en tandenpoetsen.
  • Zet een doorstroombegrenzer op uw waterkranen.
  • Koop een waterbesparende douchekop.

 

Wassen en afwassen

  • Draai geen kleine wasjes maar spaar kleding op. Was met een goed gevulde (maar niet volgepropte) trommel. Gebruik voor licht vervuilde kleding een kortere wasduur.
  • Doet u de afwas met de hand? Was niet af onder stromend water. Spoel niet te lang voor en na.
  • Gebruikt u een vaatwasser? Dan is met de hand voorspoelen niet nodig. De vaatwasser heeft een voorspoelprogramma. Draai alleen volle vaatwassers.

 

Overige tips

  • Vervang lekkende kranen; ze verspillen gemiddeld 2000 liter water per jaar.
  • Controleer regelmatig uw watermeter. Zo ziet u bijtijds of ergens in uw waterinstallatie lekkage is.

Tips rondom het huis

  • Water besparen bij het autowassen? Laat de tuinslang liggen en gebruik een emmer. De tuinslang gebruikt al gauw 150 liter water; met vier emmers van tien liter kan het ook. Gebruikt u toch liever een spuit? Neem dan een hogedrukreiniger. Een tuinslang gebruik ca. 3.000 liter water per uur, een hogedrukreiniger 600 liter water per uur. Bovendien gaat het met een hogedrukreiniger sneller. U bespaart zo’n 15 procent tijd – en dus water.
  • Verspil geen regenwater! Vang regenwater op in tonnen of in ondergrondse watertanks. Gebruik het voor uw tuin of voor het bijvullen van uw zwembad.
  • Eén liter gemorste motorolie kan maar liefst een miljoen liter grondwater vervuilen. Wees dus voorzichtig als u werkt met olie.
  • Dek in uw tuin de aarde rondom de planten af met bladeren, houtsnippers of grind. Zo is er minder verdamping en blijft de grond vochtiger.
  • Wilt u een zwembad aanleggen? Denk twee keer na over de grootte. Zeker in droge tijden moet een zwembad regelmatig worden bijgevuld.

Elektriciteit besparen

Door elektrische apparaten slim te gebruiken, kunt u behoorlijk besparen op uw energierekening. Zo bespaart een gezin met twee kinderen tientallen dollars per jaar door volle wasmachines te wassen, in plaats van halfvolle. En vraag u eens af: is een wasdroger noodzakelijk in ons zonnige klimaat?

Uit in plaats van stand-by
Er is meer te besparen! Zet elektrische apparaten zo veel mogelijk uit in plaats van op stand-by. Dit kan het elektriciteitsverbruik flink verlagen. Denk aan opladers van de telefoon, babyfoon of tandenborstel; en aan televisies, computers en geluidsinstallaties.

Stroomslurpers
Apparaten die moeten opwarmen, zoals magnetrons, rijstkokers, strijkijzers en haardrogers verbruiken veel stroom. En wist u dat de stofzuiger de grootste stroomslurper is?

Zuinige lampen
Gloeilampen, voor zover nog verkrijgbaar, verbruiken relatief veel stroom. Er zijn steeds meer soorten spaarlampen. Nog zuiniger zijn ledlampen. Een ledlamp verbruikt 85 procent minder energie dan een vergelijkbare gloeilamp. Bovendien is de levensduur 50 keer langer.

Veel apparaten kunnen en willen we niet meer missen. Maar er bewust mee omgaan kost weinig moeite en bespaart veel.

Download onze folder Besparen (pdf). Of lees de tips hieronder.

Hidden

Hidden

Tips in huis

Koelkast en vriezer

  • Zorg ervoor dat uw koelkast en vriezer goed gesloten zijn. Sluit de deuren altijd zo snel mogelijk.
  • Zet uw koelkast en vriezer op een zo koel mogelijke plaats.
  • Houd de koelkast op een constante temperatuur van 4 tot 6 graden, de vriezer op -18 graden.
  • Ontdooi uw vriezer regelmatig.
  • Een volle koelkast verbruikt minder energie dan een lege.
    Tip: vul de koelkast met flessen water. Ze houden de kou vast, waardoor de koelkast minder vaak aanslaat. Ook voor de vriezer geldt: vol is zuiniger dan leeg.

 

Verlichting

  • Maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht.
  • Gebruik lampen die elektriciteit besparen, zoals ledlampen of spaarlampen. Denk ook aan de kerstverlichting!
  • Schakel het licht uit zodra u een ruimte verlaat.

 

Airco en ventilator

  • Combineer het gebruik van airco en ventilator. De ventilator zorgt voor optimale verspreiding van de gekoelde lucht.
  • Kies voor een inverter airco om energie te besparen. Een inverter airco bereikt de gewenste temperatuur vier keer sneller dan een conventionele airco.

 

Overige apparaten

  • Strijk altijd meerdere kledingstukken. Een strijkijzer verbruikt de meeste stroom tijdens het opwarmen.
  • Overweeg bezem en veger in plaats van de energieverslindende stofzuiger.
  • Op gas koken is aanzienlijk zuiniger dan inductie, keramisch of elektrisch koken.

Tips rondom het huis

  • Hebt u buitenverlichting? Gebruik dan ledlampen. Als u een fotocel bij uw buitenlampen plaatst, gaan ze automatisch aan en uit bij zonsondergang en zonsopgang.
  • Wilt u nog meer energie besparen, gebruik dan led bewegingslampen.
  • Let op het energieverbruik bij de aanschaf van uw zwembadpomp en dripsysteem.
  • Elektrisch tuingereedschap verbruikt veel energie. Gebruik bijvoorbeeld eens een hark in plaats van een bladblazer.

Isolatie

Bij isolatie denken we meestal aan kou. Maar goede isolatie is ook heel effectief om hitte buiten en koelte binnen te houden.

  • Plaats bij bouw of verbouw muur- en dakisolatie. Dit beperkt de kosten van airconditioning en ventilatie.
  • Vermijd dat de kou van de airco ontsnapt. Plaats rubberen strips onder deuren. Controleer de afdichting van kozijnen en breng zo nodig siliconenkit aan.
  • Warmtewerend glas levert besparingen op, zeker bij grote deuren en ramen.
  • Ook dubbel glas houdt warmte buiten.

KLANTENSERVICE
UW FACTUUR
PAGABON
ACTUEEL
OPENINGSTIJDEN
STORING? ✆9215
KLANTENSERVICE
UW FACTUUR
PAGABON
ACTUEEL
OPENINGSTIJDEN
STORING? ✆9215
KLANTENSERVICE
UW FACTUUR
PAGABON
ACTUEEL
OPENINGSTIJDEN
STORING? ✆9215