Kralendijk 6. 6. 2023,De extreem hoge temperaturen die dit jaar erg vroeg in het jaar worden ervaren zorgen voor een verhoogde vraag naar zowel water als elektriciteit. Ze zorgen ook voor een aantal problemen in de bedrijfsvoering. Op dit moment liggen ook de batterijen en deels wind productiecapaciteit uit bedrijf omdat juist installaties worden geplaatst ten behoeve van uitbreiding van de capaciteit en het nieuwe zonnepark.

De elektriciteitsonderbrekingen van maandag 5 juni was te wijten aan de bovenstaande ontwikkelingen. Daarnaast ondervond Water -en Energiebedrijf Bonaire (WEB) twee afzonderlijke onderbrekingen op dezelfde kabel van verzorgingsgebied in Lagun en omgeving.

Volgens de weersvoorspellingen wordt verwacht dat de hoge temperaturen aanhouden. Er wordt meer gebruik gemaakt van zowel water als elektra.

De compressors van de airco’s dienen harder te draaien om tot lagere temperaturen te komen. Dit leidt tot een verhoogde vraag maar ook tot verhoogde kosten voor de consument.

Vandaar dat WEB de tip geeft om rekening te houden met het verschil in temperatuur van buiten en binnen bij het instellen van de aircotemperaturen. De tip is om het verschil niet hoger te laten zijn dan 10 graden tussen binnen en buiten temperatuur.

Geef uw planten ook ’s avonds water zodat de planten efficiënter water kunnen absorberen. Voor verdere tips om te besparen bezoek onze website en facebook pagina.

Slimme keuzes nu betekenen een lagere energie- en waterrekening aan het eind van de maand.