EZK-DELEGATIE BEZOEKT ENERGIEPROJECTEN VAN WEB EN CGB OP BONAIRE

 

Kralendijk 22 april 2024, – Tijdens een recent bezoek aan Bonaire heeft de delegatie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), onder leiding van de Secretaris-Generaal, de heer Sandor Gaastra, en de Directeur-Generaal Koninkrijksrelatie, de heer Roald Lapperre, belangrijke stappen gezien en besproken in de energietransitie van Bonaire.

 Het bezoek omvatte gesprekken met de directieleden van Water- en Energiebedrijf Bonaire (WEB) en ContourGlobal Bonaire (CGB), gericht op de uitbreiding van hernieuwbare energie en hybride energieopwekking.

De delegatie vergaderde bij WEB en bezocht cruciale infrastructuur, waaronder SCADA, Hato en Barcadera, waar de werkzaamheden in volle gang zijn. Dit geldt ook voor de bouwlocatie van het Galileo-sensorstation. Bijzondere aandacht ging uit naar de recent voltooide zonnefarm en naar de complexiteit van de realisatie van de windmolenfarm die binnenkort zal worden geüpgraded. Dit is geen gemakkelijke taak, maar wel essentieel voor de verdere ontwikkeling van duurzame energie op het eiland.

Het bezoek benadrukt de toewijding van zowel de Nederlandse regering, WEB, CGB als ook de lokale autoriteiten aan de energietransitie, die cruciaal is voor de groeiende bevolking en bedrijvigheid op Bonaire. De samenwerking tussen WEB, CGB en de Nederlandse regering biedt veelbelovende perspectieven voor een duurzame toekomst.

De resultaten van deze gesprekken en projecten zijn van groot belang voor Bonaire en zullen worden opgevolgd door verdere planning en uitvoering in de periode van 2024 tot 2030. Bonaire bereidt zich voor op significante transities die niet alleen een positieve impact zullen hebben op de lokale gemeenschap, maar die ook als voorbeeld kunnen dienen voor duurzame ontwikkeling in de regio