Kralendijk, 28 augustus 2023 – De overmatige hitte van de afgelopen dagen draait de vraag naar ongekende niveaus en zet het energieaanbod onder druk.

 

Nu we de warmste periode van het jaar ingaan, neemt de orkaanactiviteit toe en de nasleep van verschillende recente orkanen leidt paradoxaal genoeg tot zeer lage windsnelheden op het eiland, waardoor de hoeveelheid energie die door de windturbines van Morotin kan worden geproduceerd, afneemt. In combinatie met de piekvraag naar airconditioning is de energievoorzieningssituatie op Bonaire een unieke uitdaging geworden.

 

Water – en Energie Bedrijf Bonaire (WEB) en ContourGlobal Bonaire (CGB) werken er hard aan om de continuïteit van de energievoorziening voor het eiland te garanderen tijdens deze periode van ongekende vraag. Hoewel de organisaties niet verwachten dat het aanbod zal worden ingeperkt, kunnen in het ergste geval sommige gebieden tijdelijk worden afgesloten als de vraag de opwekkingscapaciteit overschrijdt. Het verbreken van de verbinding zal plaatsvinden volgens een vooraf bepaald schema en een vooraf gedefinieerde volgorde.

 

Wij vragen dat iedereen bewust omgaat met energieverbruik en waar mogelijk het energieverbruik zoveel mogelijk terugdringen;

 

 

Zo draagt u bij aan het op peil houden van de energievoorziening voor alle klanten en verlaagt u uw energierekening aan het eind van de maand.

 

CGB blijft investeren in de productie van hernieuwbare en conventionele energie en heeft sinds 2019, 41 miljoen dollar geïnvesteerd en 15 MW aan elektriciteitsproductie toegevoegd, waaronder een zonneveld van 6 MW en een batterijopslagsysteem van in totaal 14 MW/14 MWh.

 

Om aan de stijgende elektriciteitsvraag op het snelgroeiende eiland van Bonaire te voldoen, versnelt CGB nieuwe investeringen voor eind 2023 om nog eens 4 MW aan thermische opwekking toe te voegen.

 

CGB is ook van plan om in 2024 de herontwikkeling van het Morotin-windpark te versnellen om aanzienlijk meer capaciteit toe te voegen en om nog eens 6 MW vaste capaciteit toe te voegen.

 

Bedankt voor uw begrip en medewerking.