Kralendijk, 17 mei 2023 – Water- en Energiebedrijf Bonaire (WEB) informeert de bevolking van Bonaire dat er op 15 mei 2023 een contract is getekend met het bedrijf IDE Water technologies Ltd. (IDE) voor de uitbreiding van onze waterplant in Hato.

 

Het contract is voor twee (2) additionele eenheden van Sea water Reverse Osmosis (SWRO) dat zeewater omzet in drinkwater. Elk unit heeft een capaciteit van 1200m3 per dag. Het contract heet officieel “Design and Construction Work Waterplant Extension 2x1200m3/day pre-treatment, desalination- Design, Engineering, installation”. Dit houdt in dat de aannemer verantwoordelijk is voor zowel het ontwerp en de bouw van de 2 units.

 

Productiecapaciteit drinkwater

Momenteel is de dagelijkse productie van de waterplant 7200m3 drinkwater. Na voltooing van de uitbreiding, zal WEB 9600m3 drinkwater per dag kunnen produceren. Sinds het in gebruik name van de waterplant in 2021, heeft WEB rekening gehouden met de behoefte voor uitbreiding om te kunnen blijven voldoen aan de groei van de Bonairiaanse samenleving en economie. De uitbreiding van de waterfabriek is opgenomen in het meerjarenbeheerplan en de begroting van WEB voor 2023.

 

IDE

In 2021 heeft WEB de waterplant in Hato operationeel overgenomen. De waterplant bestaat momenteel uit vijf (5) ontziltingseenheden van waterontziltingstechnologiebedrijf IDE, gevestigd in Israël. WEB selecteerde IDE als onderdeel van een aanbestedingsproces voor de uitbreiding van de waterplant.

 

Planning werkzaamheden

De aannemer zal binnenkort beginnen met de werkzaamheden. De verwachting is dat WEB de twee nieuwe eenheden in medio 2024 in gebruik kunnen nemen.