Kralendijk, 4 november 2019 – Water- en Energiebedrijf Bonaire N.V. kan, na een intensieve periode van onderzoek en reparaties, irrigatiewater leveren aan hotels en appartementencomplexen langs de westkust van Bonaire. Begin oktober werd bij Delfins Beach Resort de 5e hotelaansluiting op de irrigatiewaterleiding in gebruik genomen.

Sinds 2014 beheert WEB de Rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) op Bonaire en produceert daar een goede kwaliteit irrigatiewater. Echter, de leiding die het irrigatiewater vanaf de RWZI terug moet leveren voldoet nog niet aan de gestelde specificaties en is nog niet definitief opgeleverd.

De afzet van irrigatiewater aan hotels was een voorwaarde van de EU voor de bouw van de RWZI en voor het verkrijgen van subsidie. Daarom spant WEB zich in om de levering van irrigatiewater mogelijk te maken, ondanks de beperkingen van de irrigatiewaterleiding.

Lage druk, goedgekeurde installatie

Begin 2019 heeft WEB besloten, gezien de langdurige arbitragezaak rond reparatie en definitieve oplevering van de irrigatiewaterleiding, de leiding toch in bedrijf te nemen. Na onderzoek en benodigde reparaties is dit onder een verantwoord lage druk mogelijk. WEB kan irrigatiewater leveren aan hotels en appartementencomplexen met een daarvoor goedgekeurde installatie.

Het irrigatiewater dat WEB produceert voldoet aan de strenge eisen die speciaal hiervoor zijn vastgesteld door het Openbare Lichaam Bonaire. Voor meer informatie over deze eisen kunt u contact met ons opnemen via info@webbonaire.com

Belang van irrigatiewater

Er zijn langs de westkust 41 irrigatiewatermeters geïnstalleerd waarvan 5 bij hotels die aan de voorwaarden voor aansluiting voldoen: Hamlet Oasis, Captain Don’s Habitat, Sand Dollar Condominiums, Port Bonaire en nu ook Delfins Beach Resort.

Het is belangrijk voor Bonaire dat hotels en appartementencomplexen worden aangesloten op de irrigatiewaterleiding. Onbehandeld afvalwater tast de koraalriffen aan en is onveilig voor mensen. Door afvalwater centraal in te zamelen belandt het niet in ons grondwater en niet in zee. Gezuiverd afvalwater hergebruiken als irrigatiewater levert een aanzienlijke besparing op het gebruik van drinkwater op.

Registratie en voorwaarden

Voor de levering van irrigatiewater moet aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Zo moeten er druppelirrigatiesystemen en speciale reservoirs voor irrigatiewater zijn aangelegd. Wie irrigatiewater wil afnemen via de irrigatiewaterleiding kan zich melden bij de Directie Ruimte en Ontwikkeling (DRO), afdeling Beheer Openbare Werken (voorheen LVV) van het Openbaar Lichaam Bonaire.

De afdeling is gevestigd aan de Kaminda Lagoen 32, telefoon 717-8836.

Geef een reactie