Menu

U bent hier: Home » Elektriciteit » Optimale energiemix

Optimale energiemix

De energiemix van Bonaire bestaat uit een dieselcentrale op Karpata, een peakshaver/backup dieselcentrale op Barcadera, de proefopstelling met zonnepanelen op Barcadera, het windmolenpark bij Morotin en een windmolen bij Sorobon.

WEB maakt zich sterk voor zoveel mogelijk ‘groene stroom’: elektriciteit uit wind- en zonne-energie. Het zijn hernieuwbare energiebronnen die oneindig beschikbaar zijn. Wel moeten we er altijd rekening houden dat ze instabiel zijn, omdat ze afhankelijk zijn van de natuur. Zodra het minder waait is er minder windenergie. ’s Nachts is er geen zon en overdag kunnen er wolken zijn waardoor er minder zonne-energie is. De technologie voor opslag van groene stroom is volop in ontwikkeling, maar op dit moment is opslaan, bijvoorbeeld in grote accu’s, nog erg duur. We kunnen dus nog geen buffers aanleggen voor meer stabiliteit in de groene stroomvoorziening.

Fossiele brandstoffen – aardolie, aardgas, schaliegas, steenkool – belasten het milieu door de uitstoot van CO2. Ze zijn niet hernieuwbaar en de beschikbaarheid is eindig. Maar een belangrijk voordeel van fossiele brandstoffen is dat ze stabiele energiebronnen zijn. De hoeveelheid diesel die nodig is voor een bepaalde hoeveelheid elektriciteit kan vrij nauwkeurig worden berekend. Anders dan bij wind en zon weet je dus precies wat je krijgt. Fossiele brandstof kan nog niet worden gemist in de energiemix die WEB nastreeft voor duurzame, betrouwbare en betaalbare elektriciteit op Bonaire.

Elektriciteit

Gratis Storingsdienst

Storing? Bel de Storingsdienst (24/7
bereikbaar) op het gratis
telefoonnummer 9215